четвъртък, 31 март 2011 г.

Изработка на жерав от хартия (оригами)

Много хора от целия свят са съпричастни на японците, заради поредицата от бедствия в Япония. По един или друг начин се оказва помощ и подкрепа на пострадалите. В България имаше една малка инициатива за изразяване на съпричастност. А именно - изработка на хартиени жерави (оригами*), които после да се закачат на сакурите до храм-паметника "Александър Невски". Малък жест, който показва подкрепа, изразява една идея и символизира надежда. Днес с една приятелка закачихме няколко жерава и дори една рускиня (или украинка, може би) дойде да попита какви ги вършим. Наистина, стъпках малко тревичка в градинката, където са дръвчетата, наистина съжалявам, за което... Инициативата беше започната още на 13-ти март и продължава все още.

Все пак, за тези, които решат да правят оригами под формата на жерави, но не знаят как, предлагам един видео клип. Независимо дали ще правите жерави от хартия, за да ги закачите на сакурите до "Ал. Невски", или просто за свое удоволствие, клипчето би ви помогнало.



*Оригами (японски: 折り紙, от "ори" (прегъвам) и "ками" (хартия), преведено буквално - "прегъната хартия")



вторник, 29 март 2011 г.

Изработка на монополи

Предполагам, че на всекиго се е случвало да му се прияде нещо и докато не го хапне, не си избива мисълта за него от главата. Е, нещо подобно се случи вкъщи, но с играта "Монополи". По принцип не съм голям любител  на тази игра, вкъщи нямаме "Монополи", обаче на всички (от скромната компания от четирима души) ни се приигра тази вечер. Не липсваше желание, имахме и достатъчно... ресурси, та си направихме едно скромно "Монополи". Общо взето беше една голяма импровизация. За 1-2 часа имахме нарисувани улици, затвор, паркинг, "напечатани" пари и направени зарчета от глина (за нещастие - неизпечени и леко лепнещи). Преди няколко дена правих хотели, къщи и фигурки за едно друго "Монополи", та поне те бяха готови.
Улиците в нашето "Монополи" си бяха уникални (поне за нас) - например "Плюска", "5-те клишета" и други. Имахме си и полета "Шанс", където някой многоо неприятно беше сложил едно листче за плащане към банката -1300 лв по не знам си какви причини. Шанс.
В крайна сметка спечели фигурката "Черната овца".
Ето и две снимки - преди да започнем да играем и по време на играта.
Преди началото на играта

Към края на играта "Монополи"

Ръчна изработка

Все по-рядко се сещаме да подаряваме подаръци, които сами сме изработили. И все пак това, което може да се купи готово, сякаш не е толкова ценно. А кога ли е било? Колко по-лично и колко много повече чувства са вложени в един подарък, който сме направили ръчно. Накривен надпис или недобре изрязана панделка. А колко чар се крие в това…