сряда, 1 юни 2011 г.

Работен процес при тъкането

Изработването на тъканите преминава през няколко основни етапа:
1. Подготовка на вътъка /вълна, памук и др./. Това е преждата, която хоризонтално преминава през тъканта. За всеки вид тъкан се подготвя различен по дебелина вътък. Той се боядисва според предпочитаните цветове.
2. Подготовка на основата. Основата се приготвя обикновено от памучна прежда. Това е преждата по дължина на тъканта, в която се втъкава вътъка.
3. Сноване на основата. Много важен и сложен процес. Свързан с необходимите изчисления за определяне на ширината според сплитката и дължината според необходимата дължина.
4. Тъкане – процес, при който се проявяват уменията и творчеството на майстора. Тъкането е момента, когато се възпроизвежда заложената идея при сноването за вид на тъканта. Идеята за колорита се възпроизвежда при самото тъкане. Познати са две основни техники на тъкане – лито и четворно. Съчетаването на основните техники с начина на движението на педалите /подножките/ дава голямото разнообразие от видове тъкачни техники. Идеята за композиция, орнамент и шарка се разгръща от уменията на тъката в самия процес.
5. Допълнителни операции. Свързани са с естетическото довършване на продукта – пране, почистване от възли и др. помощни операции.

Ето и няколко красиви снимки от текстилно ателие "ИТА", представящи различни тъкачни техники:









Няма коментари:

Публикуване на коментар